Όρος Αράκυνθος
1 min readΠρόκειται για ιδιαίτερα εκτεταμένο βουνό, μεταξύ του Ευήνου και του Αχελώου. Βόρεια καταλήγει στην λίμνη Τριχωνίδα και νότια στους κάμπους της περιοχής Μεσολογγίου.
Στα πετρώματά του κυριαρχεί ο φλύσχης, πάνω στον οποίο φύονται τυπικά φυτά της μεσογειακής μακίας, όπως πουρνάρια, φιλίκια, σχίνα, αριές κ.ά.
Οι κορυφές όμως του βουνού και όλα τα υψώματα στο εσωτερικό του και στα βόρειά του, καλύπτονται από μεγάλα δάση πλατύφυλλης βελανιδιάς και συστάδες καστανιών.
Έντονη αντίθεση στις ομαλές ράχες του βουνού που κυριαρχεί ο φλύσχης, αποτελεί το ΝΔ τμήμα του. Εκεί, τραχείς ασβεστόλιθοι κυριαρχούν στο τοπίο, που καταλήγουν απότομα σε μεγάλο τείχος βράχων και κάθετων γκρεμνών.
Αυτό το μέτωπο σχίζουν βαθιά τέσσερα φαράγγια. Μεγαλύτερο όλων είναι της Κλεισούρας, από το οποίο διέρχεται η υφιστάμενη Εθν. Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Επίσης, πιο ανατολικά συναντούμε τα φαράγγια του Αϊ-Νικόλα Κρεμαστού, του Παληαρόλακκα και του Κάκαβου.
Το ενδιαφέρον του βουνού είναι μεγάλο όσον αφορά την άγρια ζωή. Συναντούμε το σπάνιο ενδημικό φυτό Centaurea niederi, αρπακτικά πουλιά όπως τα Όρνια, ο Φιδαετός, ο Δεντρογέρακας, το Ξεφτέρι, ο Πετρίτης. Στα γκρεμνά φωλιάζουν Κάργιες, Βραχοχελίδονα, Βουνοσταχτάρες, Γαλαζοκότσυφες κ.ά.
Στο Natura κατατάσσεται με τον κωδικό GR 23100010.
Εξοπλισμός: Κιάλια (και για την παρατήρηση των πουλιών!), νερό, ελαφρά παπούτσια περπατήματος, ένα μεγάλο μαχαίρι για το κόψιμο των κλαριών του πυκνού σε βλάστηση μονοπατιού.
Σήμανση μονοπατιού: Καλά χαραγμένο και σηματοδοτημένο από τον καθηγητή του ΤΕΙ Μεσολογγίου Φάνη Βορεινάκη, τον άνθρωπο που ανακάλυψε το μονοπάτι της εξόδου!
Δυσκολίες: Εύκολη πεζοπορική διαδρομή, με εξαιρετική όμως ιστορική αλλά και οικολογική αξία.
Δασαρχείο Μεσολογγίου : Tηλέφωνα 26310-22419
Δείτε περισσότερα εδώ: http://www.topoguide.gr/mountains/sterea_ellada/hiking_on_arakynthos.php