Την υπόθεση του πολιτισμού έχουν υπηρετήσει κατά καιρούς και υπηρετούν και σήμερα αρκετοί Σταμνιώτες.
Ήδη μερικά χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στη Σταμνά λειτούργησε ολιγομελής θεατρική ομάδα με αυτοσχέδια κοστούμια και σκηνικά, η οποία παρουσίαζε θεατρικά έργα, κυρίως κωμωδίες, στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταξύ άλλων συμμετείχαν σ’ αυτή οι Φάνιας Μπαρούχος, Τάκης Τζερτζεμέλης, Γιάννης Σταμούλης, Γρηγόρης Κουσαρίδας κ.α.
Κατά τα μεταπολεμικά χρόνια λειτούργησε Σύλλογος Αγροτονεανίδων και Αγροτικός Σύλλογος, ενώ το 1986 ιδρύθηκε ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σταμνάς με έντονη παρουσία στα δρώμενα του χωριού, κυρίως μετά το 1992 οπότε προχώρησε στην έκδοση διμηνιαίου-σήμερα τριμηνιαίου- περιοδικού ποικίλης ύλης με τον τίτλο»ΩΛΕΝΟΣ» (υπό έκδοση το τεύχος Νο 88), στην αναδιοργάνωση και λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, την διοργάνωση εκδρομών (ιδίως τα πρώτα χρόνια), τη διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες κ.λπ.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το 1979 ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα «Αετός Σταμνάς» η οποία αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Α’ κατηγορία του Νομού και φέτος στην Α2. Το έτος 1989 και μέχρι το 2000, με μεγάλη επιτυχία λειτούργησε η ομάδα μπάσκετ του χωριού Α.Ο. ΩΛΕΝΕΙΑ με τμήματα ανδρών, παίδων και γυναικών.
Εκτός όμως από τις συλλογικές δράσεις, σημαντική είναι η προσφορά στα γράμματα, τις επιστήμες και τον πολιτισμό γενικά, ανθρώπων οι οποίοι με το έργο τους και τη δράση τους, επέδρασαν θετικά στην ανάδειξη του χωριού μας.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι αείμνηστοι: Σωτήρης Αγηλιώτης (Γιατρός και Πολιτικός, 1875-1953), Δημήτριος Σκρέττας (Δάσκαλος, 1877-1941), Μαρία Μερίκα-Νταλαγιώργου (40 χρόνια Μαμή του χωριού, 1898-1966), Στέλιος Κογεώργος (γιατρός και ποιητής, 1907-1973), Σπατούλας Χρήστος (Γραμματέας και Πρόεδρος της Κοινότητας, Άσσος (Νάσος)Σταμούλης (ποιητής, 1949-2000), κ.αλ.
Από τους σύγχρονους αξίζει να αναφέρουμε τον Δημοσθένη Μπούρο (Καθηγητή Ιατρικής στο Παν/μιο Θράκης).