Κολοκυθόπιτα
1 min readΥλικά παρασκευής
- 1 μεγάλο κολοκύθι
- 200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- αυγά
- 1/2 κιλό γάλα
- φύλλα (από βασική συνταγή)
- λίγο αλάτι
Τρόπος προετοιμασίας – εκτέλεση
Κόβουμε το κολοκύθι κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και με ένα κουτάλι ξύνουμε το εσωτερικό του. Στύβουμε το κολοκύθι να φύγουν τα υγρά. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το κολοκύθι με το γάλα, τα χτυπημένα αυγά, τη φέτα, ένα φλιτζάνι λάδι και λίγο αλάτι.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί, τοποθετούμε δύο από τα φύλλα (ρίχνοντας ανάμεσά τους λίγο λάδι) και απλώνουμε την μισή γέμιση. Κατόπιν τοποθετούμε ένα φύλλο, ρίχνουμε το μισό της υπόλοιπης γέμισης και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το τέταρτο φύλλο, ρίχνοντας την υπόλοιπη γέμιση. Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο, ενώνουμε με τα δάχτυλα μας τις άκρες των φύλλων και τα στρίβουμε κυκλικά σχηματίζοντας τον διακοσμητικό κόθρο. Περιχύνουμε με μπόλικο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου σε θερμοκρασία 2200C.
Παραλλαγή: Κολοκυθόπιτα γλυκεία
Η διαφορά με την αλμυρή κολοκυθόπιτα είναι ότι στη γλυκιά αντί για γάλα, αυγά και τυρί βάζουμε κανέλα και ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε όπως και στην αλμυρή και γίνεται ένα γευστικό γλύκισμα. Προαιρετικά στην γέμιση προσθέτουμε και λίγο τριμμένο καρύδι.